Haber

Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi’nin kapanış konferansı yapıldı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, yüksek mahkemelerin adaletin en ileri standartlarını uygulayarak adalet politikalarına katkıda bulunması ve yol göstermesi gerektiğini belirtti.

Yargıtay, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nin ortaklaşa yürüttüğü Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi’nin kapanış konferansı gerçekleştirildi.

Akarca konferansın açılışında yaptığı konuşmada, uluslararası belgelerde toplumun adalete ilişkin ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanmasında yüksek mahkemelerin açıklığının ve hassasiyetinin önemine vurgu yapıldığını belirtti.

“Yüksek mahkemeler, liderlik ve eğitimci rolleri nedeniyle adaletin en ileri standartlarını uygulamalı, adalet politikalarına katkıda bulunmalı ve gerektiğinde rehberlik etmelidir.” Akarca, “Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi” ibarelerini kullanarak, yüksek mahkemelerin yol gösterme sorumluluğunun gereği olarak hazırlanmış ve uygulanmıştır.

Hukukun üstünlüğü ve insan haklarının herkesin sahip çıktığı kavram ve değerler olduğuna işaret eden Akarca, “İnsanlığın ortak değerlerini yaşatmak, içeriğini zenginleştirmek, bu değerlerin insan odaklı bir yaklaşımla uygulanmasını sağlamak Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin güçlendirilmesi.Proje bu vizyonla gerçekleştirildi.” dedi.

Yargıtay’ın son yıllardaki reform stratejisine de değinen Akarca, reformların etik, şeffaflık ve yargı kalitesi olmak üzere üç temel üzerine inşa edildiğini belirtti. değerli katkılar sağladı.” değerlendirmesini yaptı.

Yargıtay’ın iç işleyişine ilişkin birçok reformun hayata geçirildiğini kaydeden Akarca, “Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, yargıda dürüstlük, yargıda şeffaflık ve hesap verebilirlik unsurlarının yerine getirilmesinin en etkili yollarından biri de yargının iç işleyişine ilişkindir. gerçek ve görünür Türkiye’nin iç işleyişine ilişkin birçok reform yapıldığını ve bu amaçla çeşitli mahkeme araçlarının ve kalite göstergelerinin geliştirildiğini söyledi.

“Kaliteli gerekçeli karar, kaliteli adalettir”

Mehmet Akarca, Yargıtay’ın iç işleyişinde yapılan reformların yanı sıra oda başkanları, üyelerin görev tanımlarında Evrak Takip Sistemi (DİS) ve Evrak Eksik Tamamlama Sistemi’nin (DET) de yer aldığını belirtti. , Yargıtay’daki soruşturma hakimleri ve Cumhuriyet savcıları. Analizlerin yapıldığını ve baz standartların yol gösterici olarak öngörüldüğünü anlattı.

Adli kalite alanındaki değerli yapısal reformlardan birinin de 2021’de geliştirilen Uluslararası Yargı Mahkemelerinde Mükemmellik İlkeleri olduğuna dikkati çeken Akarca, “Yargıtay’ın kendi imkanlarıyla geliştirdiği bu ilkeler, Tüm mahkemeler için geçerli olan temel hususların yanı sıra yüksek mahkemelere özgü özellikler.” ifadelerini kullandı.

Yargıtay’ın içtihat birliğini sağlamasında en etkili aracın gerekçeli kararlar olduğuna dikkati çeken Akarca, şöyle devam etti:

“Kaliteli gerekçeli karar, kaliteli adalettir diyoruz. Dengeli ve istikrarlı gerekçeli kararlar, uyuşmazlıkların nasıl çözüleceğine, kanun önünde eşitliğin sağlanmasına ve ülke genelinde içtihat birliğinin güçlendirilmesine ilişkin somut ve ayrıntılı rehberlik sağlar. Ayrıca, kamunun rekabet gücünü daha da artırır. yargıya güven Bu nedenle gerekçeli kararlar Kararların kalitesinin artırılmasına yönelik kapsamlı ve sistemli bir çalışma yapılmış ve ‘Gerekçeli Karar Yazma Rehberi’ geliştirilerek uygulanmaya başlanmıştır. Bu yıldan itibaren uygulamaya konulan rehber ile kararların kalitesi artmış, farklı içtihatların ortaya çıkmasının önüne geçileceği gibi teknolojinin daha etkin kullanılmasına da olanak sağlayacaktır.”

“Adaletin doğru iletilmediği yerde adalet olmaz”

Yargıtay Başkanı Akarca, yapay zeka tabanlı Yargıtay İçtihat Merkezi’nin bu yıl hizmete gireceğini bildirdi. Akarca, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Yargıtay İçtihat Merkezi’nin kurulması, Yargıtay’ın güncel ve oldukça yol gösterici kararlarına hukukçuların ve kamuoyunun erişimini önemli ölçüde kolaylaştıracaktır.” dedi.

Yargıtay’ın içtihat hizmetinin yaygınlaştırılmasının yargı kararlarının anlam ve içeriğini yanıltmaya yönelik kötü niyetli girişimlerin önüne geçeceğine işaret eden Akarca, “Çağımızda içtihadı doğru bir şekilde yaymak yargının asli görevlerinden biri haline gelmiştir. . ifade edildi.” söz konusu.

haber-turhal.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu