İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Atatürk Arboretum, muhteşem güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Ağaçların ve odunsu bitkilerin sergilendiği bu son derece geniş yeşil alan, yılın her döneminde, her mevsimde ve her ay bambaşka bir güzelliğe bürünüyor. Bu arboretum, Belgrad Ormanı’nın doğal bitki örtüsü içinde oluşturulmuştur. 1949 yılında çalışmalarına başlanan bu alan, kaynak yetersizliğinden uzun yıllar tamamlanamadı. 1982 yılında Atatürk’ün 100. doğum günü kutlamaları ile bugünkü adını almıştır. Eşsiz bir canlı ağaç müzesi olan Atatürk Arboretum, İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
Bu içerikte Atatürk Arboretumu hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Atatürk Arboretum nedir?
Öncelikle arboretumu tanımlayarak başlayalım. Arboretumlar, bilimsel araştırma ve gözlem çalışmaları amacıyla bitkilerin sergilendiği alanlardır. Bu alanlarda daha çok odunsu ve odunsu, kökeni ve yaşı belli olan, özenle ve özenle çıkarılmış bitkiler tercih edilmektedir. Bu özel doğa modülleri, araştırmacıları bitkilerin özel ve eşsiz dünyaları hakkında bilgilendirmektedir.
Eğitimsel ve bilimsel yönü ağır basan arboretumlar, canlı bitki müzeleri olarak da tanımlanabilir. Bir yere getirilen bitkileri özenle ve sabırla incelemek yıllar alır. Arboretumların yeryüzünde kurulması yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Tüm öğrencilere ve çevredeki insanlara bitkiler hakkında bilgi vermesi temel özelliklerinden biridir. Çevre savunma bilincine katkı sağlamaları da toplum için çok değerlidir. Dünyanın dört bir yanından endemik bitkileri kriterler doğrultusunda ortaya çıkaran arboretumlar sayesinde bu bitkileri görmek için uzun yolculuklar yapmaya gerek kalmıyor.
Atatürk Arboretumu’nda Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Kayacık’ın önerisiyle hayata geçti. 1949 yılında yapımına başlanan bu alan, Orman Fakültesi ve Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü’nün çalışmaları ile bugünkü halini almıştır. Projeyi hazırlamak için Sorbonne Üniversitesi’nden öğretim üyeleri de davet edildi. Gerekli ödenek sağlanamadığı için bir süre yarım kalan çalışmalar, Atatürk’ün 100. doğum yılında tamamlandı. Bu yıla kadar altyapı ve ağaçlandırma çalışmaları yavaş da olsa devam etti ve bugünkü halini aldı.
Atatürk Arboretumu’nun İçinde Neler Var?
Devasa bir canlı ağaç müzesi olan Atatürk Arboretumu’nun içeriği saymakla bitmez. İnanılmaz sayıda ağaç barındıran arboretum, başınızı her çevirdiğinizde farklı bir güzellikle karşılıyor sizi. Bu sayede eşsiz doğa görüntülerine tanıklık etmek mümkündür. Arboretumda aynı zamanda Türkiye’nin ilk fidanlığı da bulunmaktadır. 3 farklı yapay göl manzarası ile birleşen bu doğa harikası alanı izlemeye doyamıyorum.
Atatürk Arboretumu Nerede?
Atatürk Arboretumu, İstanbul Sarıyer’de bulunmaktadır. 345 hektarlık bir alanı kaplayan arboretuma kendi araçlarınız ve toplu taşıma araçları ile hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Adres: Kemer, İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, 34450 Sarıyer/İstanbul
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Atatürk Arboretumu Ziyaret Saatleri
Atatürk Arboretumu’nu ziyaret etmek için belli saatler var. Bu saatler şu şekildedir:
Pazartesi hariç diğer günler: 09.00 – 17.00
Pazartesi: Kapalı
Yılbaşı gecesi ve dini bayramların ilk günlerinde kapalıdır.
Atatürk Arboretumu Ücretleri
Atatürk Arboretumu’nu ziyaret etmek için mutlaka bedel ödenmesi gerekiyor. Bu fiyatlar şu şekildedir:
Hafta ortası
Yetişkin: 7,50 TL
Öğrenci: 2,50 TL
Hafta Sonu, Resmi ve İdari Tatiller
Yetişkin: 20 tl
Öğrenci: 7,50 TL
Diğer ücretler
Çekim Fiyatı: 7500 TL + KDV
Katalog Çekim Fiyatı: 4500 TL + KDV
Düğün, Nişan ve Sünnet Fotoğraf Çekimi Fiyatları: 400 TL + KDV
21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nde tüm vatandaşlar için giriş ücretsizdir. 23 Nisan’da tüm ilkokul öğrencileri ve bir refakatçi için giriş ücretsizdir.
Resmi günlerde çekim yapılmasına izin verilmez. Bilet alımları sadece kredi ve banka kartları ile yapılmaktadır.
NOT: Fiyatlar sık sık güncellenebildiği için Atatürk Arboretumu resmi web sitesindeki fiyatları kontrol etmenizi önemle tavsiye ederiz.
Daha detaylı bilgi için Atatürk Arboretum’a telefonla ulaşabilirsiniz.
Telefon: 0212 226 1929
Atatürk Arboretum’a Nasıl Gidilir?
Atatürk Arboretum’a araba veya toplu taşıma araçları ile gidebilirsiniz.
Arabayla
Aracınızla gitmeyi tercih ederseniz Maslak-Sarıyer yönünden devam etmeniz gerekiyor. Orman Bölge Müdürlüğü ve Hacı Osman’ı geçtikten sonra Kilyos yolu üzerinden arboretumun bulunduğu Bahçeköy’e ulaşılır.
Toplu Taşıma ile
Atatürk Arboretumuna gitmek için hem metroyu hem de metrobüsü kullanabilirsiniz. Her iki seçenekte de mutlaka otobüse binmeniz gerektiğini unutmayın. Atatürk Arboretum’a gelebileceğiniz toplu taşıma araçlarından bazıları:
Atatürk Arboretumu’nda Uyulması Gereken Kurallar
Arboretum’un resmi web sitesinde, burayı ziyaret ederken uyulması gereken kuralların bir listesi bulunmaktadır. Bu kurallar aşağıdaki gibidir:
Su ve çocuk mamaları hariç her türlü yiyecek ve içecek yasaktır.
Evcil hayvanlara izin verilmez.
Tripod ile girilemez.
Bisiklete izin verilmez.
Top, uçurtma, konfeti ve balonlara izin verilmez.
Kostüm girişi yok.
Drone ile girilemez.
Hiçbir alet girilmez.
Spor malzemeleri ile girilmez.
Profesyonel fotoğraf çekimlerine özel eşya ile girilmesine izin verilmemektedir.
Yedek kıyafete izin verilmez.
Ücretli fotoğraf çekimleri dışında düğün ve nişan için özel kıyafetlerle ziyaretçi kabul edilmemektedir.
Arboretumdan yere düşmüş olsalar bile çiçek, yaprak ve benzeri şeylerin alınması yasaktır.
Atatürk Arboretumu’nda neler yapılıyor? Gitmek için?
Atatürk Arboretumu muazzam güzelliği ile herkesi kendine hayran bırakıyor. Bu doğal alanı korumak için getirilen kurallar özgürlüğü biraz kısıtlasa da yapabileceğiniz birçok şey var. Burada bol bol yürüyüş yapabilir ve bol oksijenli havayı içinize çekerek gününüzü güzelleştirebilirsiniz.
Arboretum her mevsim, her ay ayrı bir keyfe bürünüyor. Sonbaharda yapraklar düşerken vesilesiyle; Kışın beyaz giyinirken, baharda çiçekler açarken, yazın cıvıl cıvılken buraya gelebilirsiniz. Kafanızı dinlemek istiyorsanız kesinlikle hafta içi günlerde gitmenizi tavsiye ederiz. Kalabalıkla iç içe olmak için de hafta sonunu tercih edebilirsiniz. Çok geniş bir alan olduğu için buraya gelen herkese yetecek kadar yer var.
Atatürk Arboretumu’nda Ne Yenir?
Atatürk Arboretumu yeme içmenin kesinlikle yasak olduğu bir yerdir. Bunun nedeni ise özenle hazırlanmış ve çok özel bitkilere ev sahipliği yapan bu alanın korunması çok değerli. Aksi takdirde bu kadar çok ziyaret edilen bir yerde zamanla tüm bitkiler zarar görebilir.
Atatürk Arboretumu’na aç gidecekseniz, geziniz boyunca rahatsız edilmemek için yol üzerindeki kahvaltıcılara ya da restoranlara uğrayabilirsiniz. Dilerseniz dönüşte karnınızı doyurmayı da tercih edebilirsiniz. Yol üzerinde size Emirgan Korusu’nu tavsiye edebiliriz. Koruda açık büfe kahvaltı yapabileceğiniz gibi öğle ve akşam yemeklerinizi de yiyebilirsiniz. Emirgan Korusu ile ilgili bilgiler şöyle:
Adres: Reşitpaşa, Emirgan Sk., 34467 Sarıyer/İstanbul
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Atatürk Arboretumu Ziyaretçi Yorumları
Atatürk Arboretumu bugüne kadar milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmiştir. İstanbul’a gelen herkes de bu doğa harikası bölgeyi ziyaret etmek ister. İşte ilk kez ziyaret edenlerden bazı yorumlar ve notlar:
‘Yeşillerle dolu, huzurlu ve harika bir yer. Tüm ağaçlar etiketlidir, Latince ve Türkçe isimlerini öğrenebilirsiniz. Alan parsellere bölünmüş durumda ve girişte verilen broşür ile gezinizi planlayabilirsiniz. Burası bilimsel bir çalışma alanı olduğu için içeriye yiyecek ve içecek alınmıyor ve bu İMKANSIZ olduğu için içeride hemen fark ediliyor. Ücretsiz otopark mevcuttur, giriş fiyatı çok uygundur.’
İçeriye kilim, kamp sandalyesi, yiyecek ve su dışında içecek getirilmesi yasaktır. Bu sayede etrafa dağılmış beyaz atletli piknikçilerin kalabalığına maruz kalmaz, mangal kokusu üzerinizde olmadan doğada rahatça dolaşabilirsiniz. Mümkünse haftaiçi gidin. Hafta sonu kalabalık. Ücretsiz otopark da mevcuttur.’
‘Harika keyifli bir yol ve girişte ücretsiz otopark, hafta sonu yetişkinler 20 TL, hafta içi 7,5 TL, çocuklar içeride ücretsiz, harika bir manzara, kuş sesleri, gölet, yürüyüş alanları, bol oksijen ve harika bir atmosfer, çok keyifli zaman geçirdik. Tok gidin, çünkü içinde ne yiyecek ne de lokanta, kafe vb.
Atatürk Arboretum, İstanbul’da yaşayan herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir açık hava canlı bitki müzesidir. İçinde göletler bulunan, otsu ve odunsu bitkilerin özenle seçildiği, yaşları ve çevre düzenlemesine kadar nasıl korunduğu hakkında bilgi alabileceğiniz bir müzedir. Sessizlik, sakinlik, nefes almak ve neslini merak etmek istiyorsanız keyifli bir gezi alanı. Çocukların ve yetişkinlerin çok rahat seyahat etmesi tamamen yasak ve içeride su veya hafif bir iki atıştırma dışında kafeterya yok. Bu yüzden aç gitmeyin. Geniş bir gezi alanıdır ve en az 2-3 saatinizi ayırabilirsiniz. Ücretsiz otopark mevcuttur. Diğer bilgiler için, detaylı bilgi için web sitesini inceleyebilirsiniz. Açık alan müzesi için büyük keyifler’
‘Harika bir temiz hava var, resmen ciğerlerinizi açıyor. Parkurun uzunluğu orman içinde yürümek keyifli. İçinde mescidi ve şadırvanı vardır.’
haber-celebi.com.tr